native brand class met joseph oubelkas

Op dinsdag 15 december 2020 vindt – voor de tweede keer dit jaar – een openbare Native Brand class plaats. De reden is eenvoudig: er komt een spreker wiens verhaal zoveel mogelijk mensen moet raken. Altijd, maar bijzonder genoeg juist nu.

joseph oubelkas

Een paar jaar geleden zit ik in een zaal te luisteren naar het verhaal van ene Joseph Oubelkas. En terwijl hij vertelt – een heftig verhaal dat hij vol humor en energie brengt – voel ik dat de tranen over mijn wangen lopen. Joseph zit vijf jaar lang onterecht in een Marokkaanse gevangenis. De zoon van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder, een hoogvlieger in de IT en jonge ondernemer, ziet zijn leven van de een op de andere dag veranderen.

Terwijl hij voor tien jaar wordt veroordeeld, ontstaat er een briefwisseling met zijn moeder. In zijn boek ‘400 brieven van mijn moeder’ vertelt hij hoe die brieven hem op de been hielden.

Maargoed, die lezing dus. En vooral, mijn tranen dus. Ik ben niet iemand die heel snel om van alles en nog wat huilt. Maar tijdens het verhaal van Joseph ben ik unstoppable. Wat raakt me zo?

Image

raken vanuit het hart

In eerste instantie denk ik dat het komt omdat ik me identificeer met de moeder van Joseph. Mijn jongens hebben ook een Marokkaanse vader en ik wil er niet aan denken… Ik vraag me af waar zij de kracht en de wijsheid vandaan haalde om in haar eigen onzekerheid zulke prachtige inzichten met haar zoon te delen. Zou ik dat kunnen?

Pas als ik later (met man en lieve vrienden) nog een keer bij een lezing van Joseph ben – eerlijk is eerlijk, ik ben fan van deze man – valt het kwartje. Ik zie hoe zij geraakt zijn, zoals ik ik geraakt werd. Joseph raakt. Hij gebruikt zijn verhaal als een manier om jou te verleiden het jouwe te vinden. De eerste vier woorden op zijn website zeggen het al. Iedereen heeft een verhaal.

En zoals Joseph in zijn lezingen mensen triggert, uitdaagt en verleidt om hun verhaal te ontdekken, helpt Native Branding ze om dat verhaal te vinden én vertellen op een manier die klopt. We dromen – anders gezegd – van dezelfde wereld.

veerkracht

Josephs verhaal gaat over omgaan met tegenslag. Over veerkracht en persoonlijk leiderschap. En over dicht bij jezelf blijven, opstaan voor wie je bent en je eigen verhaal vertellen. Daarom is Joseph mijn gast. Op de allereerste dag van de ‘harde lockdown’. Negen maanden na de eerste openbare Native Brand class, die in het teken stond van ‘Betekenisvol ondernemen in tijden van corona’.

Kon je er niet bij zijn en wil je de replay zien? Bekijk die dan onderaan deze pagina.

de replay van de native brand class

meer weten over native branding

Wil je ook jouw verhaal ontdekken? Net als Joseph begrijpen hoe wie jij bent en wat jouw verhaal is van betekenis is voor anderen?

Neem dan eens een kijkje op deze website. Je bent meer dan welkom.

Always remember that you are absolutely unique. Just like everyone else.
– Margaret Mead